Digitalni marketing: Što je to i kako ga koristiti?

Digitalni marketing

Digitalni marketing je skup strategija i tehnika koje se koriste za promoviranje i prodaju proizvoda ili usluga putem interneta. Digitalni marketing obuhvaća različite kanale i alate, kao što su web stranice, društvene mreže, e-mail, plaćeni oglasi, SEO, video, blogovi i drugi. Cilj digitalnog marketinga je privući i zadržati pažnju potencijalnih i postojećih kupaca, te ih potaknuti na akciju.

Zašto je digitalni marketing važan?

Digitalni marketing je važan iz više razloga:

 • Omogućava pristup velikom i raznolikom tržištu. Prema podacima iz 2020. godine, na internetu je aktivno više od 4,5 milijarde ljudi, što čini oko 60% svjetske populacije. To znači da digitalnim marketingom možete dosegnuti ogroman broj potencijalnih kupaca, bez obzira na njihovu lokaciju, dob, spol, interes ili ponašanje.
 • Omogućava precizno ciljanje i segmentaciju. Digitalni marketing vam omogućava da prikazujete svoje oglase i poruke samo onim ljudima koji su relevantni za vašu ponudu, na temelju njihovih karakteristika, potreba i preferencija. Također vam omogućava da pratite i analizirate njihove reakcije i ponašanje, te da optimizirate svoje kampanje u skladu s tim.
 • Omogućava interakciju i angažman. Digitalni marketing vam omogućava da komunicirate s vašim kupcima na različite načine, kao što su e-mail, chat, društvene mreže, video, blogovi i drugi. Tako možete graditi odnos i povjerenje s vašim kupcima, te ih poticati na povratne informacije, preporuke, recenzije i druge oblike angažmana.
 • Omogućava mjerenje i evaluaciju. Digitalni marketing vam omogućava da pratite i mjerite učinak vaših kampanja u stvarnom vremenu, te da dobijete detaljne podatke o vašim kupcima, njihovim reakcijama, konverzijama, troškovima, povratu ulaganja i drugim ključnim pokazateljima. Tako možete procijeniti uspjeh vaših kampanja, te ih poboljšavati i prilagođavati prema potrebi.

Kako započeti s digitalnim marketingom?

Da biste započeli s digitalnim marketingom, potrebno je slijediti nekoliko koraka:

 • Definirajte svoje ciljeve i ciljanu publiku. Prvi korak je odrediti što želite postići digitalnim marketingom, te kome se želite obratiti. Vaši ciljevi trebaju biti SMART, odnosno specifični, mjerljivi, ostvarivi, relevantni i vremenski ograničeni. Vaša ciljana publika treba biti dobro istražena i segmentirana, te trebate stvoriti buyer personu, odnosno profil vašeg idealnog kupca.
 • Odaberite svoje kanale i alate. Drugi korak je odabrati koje kanale i alate ćete koristiti za digitalni marketing, te kako ćete ih integrirati i koordinirati. Vaš izbor ovisi o vašim ciljevima, ciljanoj publici, budžetu, resursima i konkurenciji. Neki od najčešćih kanala i alata su web stranica, društvene mreže, e-mail, plaćeni oglasi, SEO, video, blogovi i drugi.
 • Kreirajte svoj sadržaj i poruke. Treći korak je kreirati sadržaj i poruke koje ćete koristiti za digitalni marketing, te ih prilagoditi svakom kanalu i alatu. Vaš sadržaj i poruke trebaju biti privlačni, informativni, korisni, relevantni, personalizirani i poticajni za vašu ciljanu publiku. Također trebaju biti optimizirani za tražilice, mobilne uređaje i druge faktore koji utječu na njihovu vidljivost i učinkovitost.
 • Pokrenite i pratite svoje kampanje. Četvrti korak je pokrenuti i pratiti svoje kampanje za digitalni marketing, te ih kontinuirano testirati, analizirati i optimizirati. Važno je pratiti i mjeriti učinak vaših kampanja, te ih uspoređivati s vašim ciljevima i očekivanjima. Također je važno pratiti i slušati vašu ciljanu publiku, te im odgovarati na njihove upite, komentare, pritužbe i pohvale.

Zaključak

Digitalni marketing je moderan i moćan način promoviranja i prodaje proizvoda ili usluga putem interneta. Digitalni marketing ima mnoge prednosti, kao što su pristup velikom i raznolikom tržištu, precizno ciljanje i segmentacija, interakcija i angažman, mjerenje i evaluacija. Da biste započeli s digitalnim marketingom, potrebno je definirati svoje ciljeve i ciljanu publiku, odabrati svoje kanale i alate, kreirati svoj sadržaj i poruke, te pokrenuti i pratiti svoje kampanje. Digitalni marketing je dinamičan i konkurentan proces, koji zahtijeva stalno učenje, prilagođavanje i inovaciju. Ako želite saznati više o digitalnom marketingu, možete pročitati neke od sljedećih izvora:

 • Digitalni marketing: Kompletan vodič za početnike – GoTraffic
 • Digitalni marketing – Ultimativni vodič za početnike (2022.)
 • Šta je digitalni marketing? – Vodič za početnike – Đorđe Banjai

Also Read:
How to Recall an Email in Outlook